איך להתמודד עם מחשבה אובססיבית טורדנית?

לכולנו יש מידי פעם מחשבות שמציקות לנו וזהו דבר טבעי בהחלט. אלא שאצל אנשים מסויימים מחשבות אלו ממשיכות ללא הרף ולא ניתן לשלוט עליהן, עד לכדי הפרעה ופגיעה באיכות החיים. בעגה המקצועית מחשבות אלו מוגדרות כמחשבות טורדניות ומייד תבינו כיצד ניתן לטפל בהן, ובכל מחשבה אובססיבית שעולה בראשכם.

 

מחשבות טורדניות – סימפטום בולט של אובססיה

הופעה של מחשבות טורדניות מהווה סימפטום של הפרעת אובססיה, בה אדם חושב על רעיון ללא רצונו. אותן מחשבות יכולות לעלות בתחומים שונים דוגמת מחשבות שליליות על עצמנו, מחשבות על מוות, מחשבות על אירועים שקרו בעבר, מחשבות של אהבה אובססיבית, מחשבות על מין ועוד. לעיתים המחשבות הללו אף מלוות במעשים טקסיים שעל פי ההיגיון של האדם הסובל מהן אמורים להקל עליהן. למשל, שטיפת ידיים מוגזמת מספר רב של פעמים, לחזור לבדוק שהדלת נעולה בכל פעם ועוד. בשורה התחתונה, המחשבות הטורדניות הללו פוגעות רבות באיכות חייו של הסובל מהן, דבר שמתבטא בסבל של ממש, פגיעה בתפקוד, עייפות, ייאוש ולעיתים גם בתחושות קשות של חרדה, דיכאון וניתוק.

 

שיטות הטיפול במחשבה אובססיבית טורדנית

רוב האנשים שסובלים ממחשבות טורדניות מנסים לפתח בינם ובין עצמם מנגנונים שונים לפתרון הבעיה, שכן הם מודעים לה באופן מלא. למשל, ניסיונות להתעסק בדברים אחרים ברגע שהמחשבות מתחילות לצוץ, פיתוח דיאלוג עצמי מנוגד לתכליתה של המחשבה האובססיבית, בניסיון לבטלה בדרך הגיונית, וכאמור גם באמצעות פיתוח של התנהגויות וטקסים שאמורים כביכול לנטרל את המחשבות. כל הפתרונות העצמיים הללו נכשלים בדרך כלל, וגם אם עוזרים זה לתקופה קצרה, ואז המחשבות חוזרות בצורה חזקה יותר או שצצה מחשבה טורדנית אחרת.

הפתרון היעיל ביותר הוא פשוט לפנות לייעוץ נפשי מקצועי שמסוגל לחולל פלאים, כאשר בוחרים בשיטת הטיפול הנכונה. בימינו ישנן מספר שיטות טיפול מרכזיות כנגד מחשבות אובססיביות טורדניות:

  • טיפול פסיכואנליטי – זהו טיפול ארוך טווח שמנסה להגיע לנבכי נפשו של האדם תוך חתירה לגילוי הסיבה והמניעים להופעת המחשבות הללו. מדובר למעשה בסוג של "טיפול שורש" לנפש שמרגע שהוא מצליח הוא מעלים את התופעה לגמרי.
  • טיפולי CBT – בסוג טיפול זה מטפלים בתסמינים הקשורים במחשבות וזאת באמצעות טיפול בהרגלי החשיבה וההתנהגות של המטופל והקניית כלים נדרשים על מנת להתמודד טוב יותר עם המחשבות הטורדניות.

 

לעיתים נדרשת במקביל גם התערבות רפואית תרופתית, במיוחד כאשר מדובר בביטויים נוספים של חרדה, דיכאון, נטיות אובדניות וכו'. בקליניקות בהן עובדים פסיכואנליטיקאים בעלי ניסיון רב שנים במסגרות הציבוריות של בריאות הנפש, תוכלו לקבל טיפול ממוקד שיעזור לכם להתמודד עם המחשבות הטורדניות שתוקפות אתכם ללא הרף. כך או כך, כדאי לטפל בהקדם ולא לדחות את הטיפול, זאת כדי לגדוע את הבעיה באיבה.

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
תוכן עניינים
עוד בנושא
רכישת קישורים
מעוניינים לכתוב לנו לאתר?