הליך משפטי וההשפעות הנפשיות שלו?

על פי החוק, לבני האדם בעלי מוגבלויות ישנן זכויות שונות אשר מתבטאות בחוקי השוויון השונים. אין מה לומר, החוק קובע את אותן הקלות ובצדק אך שמדובר במעבר על החוקים עצמם וביצוע עבירות, לא תמיד אנחנו מבינים עד הסוף את המשמעות של זה. למעשה, בין הזכויות הללו, ניתן למצוא חוקים והוראות של הליך משפטי עבור בעלי זכויות אלה. אדם בעל מוגבלות נחשב כאדם בעל לקות שכלית, פיזית או נפשית, ומגבלות זו יכולה להיות קבועה או זמנית. חדשות לבקרים אנו שומעים בחדשות על איך אדם שרצח או ביצע מעשה אחר שלא כדין הולך להיבדק אצל פסיכאטר והאם מגיע לאותו אדם שעבר על החוק זכויות או הקלות כאלה ואחרות. על פי אמנת זכויות האדם של האו"ם, אדם בעל מוגבלות הינו אדם בעל מחסומים שונים, אשר עתידים לעכב את ההתפתחות שלו וההשתתפות שלו בחברה הכוללת. נכון לשנת 2016, במדינת ישראל ישנם 1.4 בעלי מוגבלויות שונים, אשר מהווים כ18% מן האוכלוסייה הכוללת במדינה.

מה מטרת הוראות הדין בנושא הזה?

 

הוראות הדין לשמירה על בעלי מוגבלויות נכתבו וחוקקו על מנת להבטיח את השיתוף של בן אדם עם מוגבלות בהליך משפטי בצורה תקנית אשר מותאמת לאותו בעל המוגבלות. ישנם מחקרים אשר מראים כי בעלי מוגבלויות שונים, בדגש על בעלי הפרעות ומוגבלויות נפשיות, נוטים לעמוד לדין באחוזים גבוהים יותר מן האוכלוסייה הכוללת במדינת ישראל, הדבר נובע בצורה ישירה לקושי של בעלי מוגבלויות אלה להשתלב בצורה חלקה באוכלוסייה. כאשר ישנה סבירות שההליך המשפטי עשוי להוביל להגבלת החירות של אותו האדם, ישנה חשיבות רבה לסיוע והקניית שינויים בהליך המשפטי של האדם בעל המוגבלות, כגון מינוי אפוטרופוס עבורו.

אדם בעל מוגבלות נפשיות צריך להכיר ולדעת את הזכויות הרשומות בחוק המגיעות לו, זאת בשביל לשמור על השוויוניות ועל הזכויות השונות שמגיעות לו. לעתים רבות ניתן אף למחוק רישום משטרתי כנגד אדם בעל מוגבלות נפשית, זאת כאשר תהליך הרישום והתנאים אשר הציבו בפני האדם אשר לוקה במוגבלות נפשית כלשהי אינן חוקיות. מבין הזכויות אשר מגיעות לאדם הלוקה בבעיה נפשית בעת הליך משפטי:

  • אפוטרופסות, אדם אשר ייתן תמיכה בקבלת החלטות, וייפוי של כוח בצורה מתמשכת.
  • סיוע מבחינה משפטית מטעמם של משרד המשפטים, אשר יעסוק בנושאים של כשרות משפטית ואפוטרופסות – כלומר מגיע לאותו אדם עורך דין שייצג אותו בכבוד, יציג בפניו בשקיפות מלאה את החובות והזכויות שלו ויהיה לצדו לאורך כל ההליך המשפטי.
  • ייצוג של המערכת המשפטית כאשר מדובר במצב של טיפול בכפייה.
  • ייצוג מקיף ומלא על ידי סניגור ציבורי, כאשר מדובר באדם עם מוגבלות נפשית בהליך פלילי.
  • תרגום אישי וייחודי של הדיונים אשר מתקיימים בוועדה הפסיכיאטרית.
  • ייפוי של כוח ממושך במצבים של חוסר יכולת לקבלת ההחלטות במשך העתיד
  • הנגשה של הצדק – התאמה של ההליכים המשפטיים עבור האנשים בעלי המוגבלויות השונות
  • סיוע ועזרה משפטית ללא כל תשלום או באמצעות תשלום סמלי

 

 

לסיכום, אנשים עם מוגבלות יכולים לקבל הקלות בכל מיני מצבים ושווה לבדוק את החוק לעומק או להיעזר בעורך דין מתאים בהתאם לתחום העבירה. במידה וניתן, שווה לפנות לעורך דין מקצועי המתמחה בנושא הזה של אנשים עם מוגבלות וכך בעצם להקל על האדם המואשם בעבירה פלילית כזו או אחרת. יש חשיבות רבה בבחירת עורך דין מקצועי ולכן אין להקל ראש בתהליך, יש לבחור עורך דין עם שם ומוניטין בתחום.

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
תוכן עניינים
עוד בנושא
רכישת קישורים
מעוניינים לכתוב לנו לאתר?