על חרדה חברתית בזמן הקורונה

כשההתמודדות עם הקורונה משפיעה על כל אדם בארץ ובעולם, אנשים רבים מתחילים לחזור לשגרה יחסית, אבל אצל אחרים, השפעות המגפה הן עמוקות יותר. מבחינת אנשים שהושפעו מהגבלות הסגר וגם חווים חרדה חברתית, תקופות הסגר, שהתבטאו בהגבלות אינטראקציות חברתיות יומיומיות המחשבה על שיבה למגעים חברתיים רחבים עשויה להיות מורכבת.

מהם הסימנים?

חרדה חברתית משפיעה הרבה מעבר לעצבנות קלה, חוסר ביטחון עצמי, או נוחות במצבים חברתיים. זוהי התמודדות נפשית ופיזית שמשפיעה על היכולת לשוב ולנהל מגעים חברתיים שגרתיים. ילדים, בני נוער וגם מבוגרים הסובלים מחרדה חברתית, לא תמיד מודעים לכך, אך בפועל זה מייצר אצלם חוסר שקט כמעט קבוע המעודד גם לחץ ומתח נפשי.

סימנים נפוצים של התופעה כוללים בין השאר הזעת יתר, רעד, הסמקה או גמגום במהלך תקשורת עם אנשים, כמו גם בחילות או שלשולים. ברוב המקרים, תסמינים אלו אינם חיצוניים, אבל עבור האדם שחווה אותם, הם עשויים להשפיע באופן משמעותי.

לצד הדאגה על תפיסת תסמיני הזעה והסמקה על ידי אחרים, אנשים עם חרדה חברתית עשויים גם לדאוג מפני התנהגות או אמירה שגויים שיובילו להשפלה והבכה בפומבי. דאגות אלו מקשות על היכולת ליצור קשר עין או אפילו לחשוב על כל דבר אחר מלבד מה שכולם חושבים.

החלפת המחשבות השליליות בחשיבה חיובית

כדי להתמודד עם אתגרי החרדה החברתית שנולדה בתקופת הקורונה, מומלץ לאתגר את המחשבות השליליות ולהחליפן בחשיבה חיובית.

כך, למשל, מומלץ להחליף את המחשבות וההנחות, בעובדות. במקום לחשוב: "האדם הזה שונא אותי", מומלץ לחשוב: "הוא נחמד רק אלי". במקום לחשוב: "אני מאחר, אז הבוס שלי יחשוב שאני לא אמין", מומלץ לחשוב: "כולם מאחרים לפעמים, ובדרך כלל אני מגיע בזמן".

הסחות דעת

מומלץ לחשוב מחשבות שמובילות לתחושות טובות, ולהתבסס על זיכרונות נעימים, שמאופיינים בכמה שיותר פרטים, והתחושות שקשורות לזיכרונות הנעימים. אין טעם להתעכב על מחשבות שליליות, אלא להכיר בעובדה שהן אינן יעילות. ניתן להשיג מטרה זו על ידי האזנה למוזיקה, קריאת ספר, תרגול מיינדפולנס, או צפייה בטלוויזיה.

אם אין אפשרות לבצע פעולות אלו, ניתן לתרגל הסחות דעת באמצעות הקפדה על ביצוע מטלות בלוחות הזמנים, לבשל או לאפות, או לנקוט בכל עולה שמסייעת להסחת הדעת מהדאגות.

נשימות

לשיטות הרפיה ותרגול מיינדפולנס יש השפעה משמעותית על הלך הרוח והיכולת להתמודד. מומלץ לנשום עמוק עם הקפדה על נשימות מרווחות באופן שווה, ולהפעיל את כל הסרעפת. אפשר לחשוב על המילה 'רגיעה' עם הנשימה החוצה, ולדמיין את כל הדאגות שלכם זורמות מחוץ לגופכם.

חלק מתרגילי הנשימות כוללים גם הרפיית השרירים באמצעו התמקדות מהבהונות ובכל החלקים השונים של הגוף שלכם עד הפנים, מתיחת השרירים, ואז הרפיה מוחלטת של כל חלקי הגוף.

בשורה התחתונה, מומלץ לקבל סיוע מקצועי

יש עוד מגוון של שיטות בתחום של רפואה לא קונבנציונלית לטפל בחרדה חברתית, כמו למשל טיפול באמצעות בעלי חיים, רכיבה על סוסים או ליטוף, שחיה בקבוצות קטנות מה שנקרא גם שחיה טיפולית, טיפול באמנות, טיפולים רגשיים מסוגים שונים, ריפוי בעיסוק, טיפול דרך קריאה הנקרא גם בביליותרפיה ועוד. טיפים לחשיבה חיובית והרגעת מחשבות מדאיגות, עם צעדים קטנים שניתן לנקוט בהם, אכן מסייעים בטווח הקצר, אבל חרדה חברתית ניתנת לטיפול עם פניה לתמיכה מקצועית, כצעד הראשון להחלמה. את הטיפול כדאי להתאים לגיל המטופל, למצבו הפיזי והנפשי, לאופי שלו ולמטרות הטיפול. ניתן להיעזר באנשים שמכירים או לחפש המלצות אונליין על מטפל מתאים.

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
תוכן עניינים
עוד בנושא
רכישת קישורים
מעוניינים לכתוב לנו לאתר?