מהי הפרעת אכילה?
הפרעת אכילה היא מעין תסמונת נפשית, אשר באה לידי ביטוי באמצעות תסמינים שונים, אשר מאופיינים בהתנהגויות כגון בעיות בדימוי גוף, בתפיסה עצמית של בני אדם, והתנהגויות אשר מפריעות לאכילה תקינה. בסיטואציות רבות, הפרעות אכילה באות יד ביד עם דכאון וחרדות. חשוב להבין שלא כל שינוי אשר ניכר בדפוס האכילה מעיד ישר על הפרעות אכילה, שכן ניתן לחוות במהלך החיים שינויים בדפוסי האכילה אשר לרוב מעידים על מצב נפשי כלשהו.
לצורך העניין, אנשים רבים חווים עלייה בתאבון במצבים של עצב או מתח, מצבים כאלה כאמור לא בהכרח מעידים על הפרעות באכילה. על מנת לאבחן כי אכן מדובר בהפרעה זו, יש לראות דפוסים חוזרים ונשנים לאורך זמן רב, כאשר דפוסי אכילה והתנהגות אלה פוגעים ותפקודו של האדם הסובל מהם. אנשים רבים מנסים לפתח טיפולים מכלל הצדדים הרפואיים אשר יוכלו לעזור לסובלים מהפרעות אכילה, כאשר הוכח במחקרים רבים כי ספורט ופעילות גופנית יכולים לתרום למצב במקרים רבים.
מדוע הן נוצרות?
הפרעות אלה נוצרות ממגוון של סיבות כמו למשל גורמים גנטיים, מצבים הקשורים לסביבה שלנו, מודלים שאנחנו רואים בחוץ כמו שחקנים ודוגמנים. פעמים רבות מדובר בדימוי עצמי לקוי ובביטחון נמוך.
כיצד מאבחנים?
כיום, קיימים ארבע דרכים מרכזיים על מנת לאבחן שכן מדובר בהפרעות אכילה, להלן ארבעת הדרכים הללו –
- אנורקסיה נרבוזה – תסמין זה מאופיין בסירוב של האדם לשמר את גופו במצב של משקל תקין, פחד אשר מגיע לכדי חרדה מעלייה במשקל (גם כאשר אותו אדם סובל מתת משקל, הכחשה של משקל הגוף הנמוך שקיים, וכאשר מדובר בנשים – הפסקה של המחזור לפרק זמן של כשלושה חודשים לפחות.
- בולמיה נרבוזה – מצבים חוזרים של התקפי אכילה – מדובר על אכילה בפרקי זמן קצרים יותר, של כמויות מזון שהיו אמורות להיאכל בפרקי זמן ארוכים יותר, כאשר האדם אשר חווה אותם ירגיש אובדן שליטה עצמית. תסמין זה גם מכיל תחתיו צורות התנהגות חוזרות של מתן פיצוי לא תואם לגוף על אכילה, אשר נועדו על מנת למנוע עלייה במשקל (הקאות בחירה, ספורט בכמויות גדולות, נטילת חומרים משלשלים, ועוד).
- הפרעת אכילה התקפית – מדובר על פרקים חוזרים ונשנים של התקפות של אכילה (מדובר על אכילה בזמן קצר של כמויות אוכל שהאדם היה צריך לאכול בפרק זמן ארוך יותר)
- הפרעת אכילה לא ספציפית – תסמין זה מתייחס למצב שבו אדם סובל ממאפיינים של הפרעות אכילה, אך הדבר לא בא לידי ביטוי מבחינה רפואית, כלומר המשקל נשאר תקין, הוסת ממשיך להגיע, וכדומה.
כיצד ניתן לפנות לטיפול?
ברחבי הארץ ישנם מרפאות ומרכזם רבים אשר מטפלים במצבים של הפרעות אכילה. מדובר גם על מרכזים ציבוריים וגם על מרכזים פרטיים. במרכזים ציבוריים ניתן לקבל טיפול להפרעות אכילה ללא כל עלות נוספת. במקרים חמורים, ניתן לשלוח בן אדם אשר מגיע למרפאה עם הפרעת אכילה לאשפוז כפוי, זאת כאשר המצב הינו קיצוני כאמור.
איך בוחרים את הטיפול המתאים?
- בהתאם למצב הפיזי והנפשי של האדם הסובל מהפרעות אכילה
- בהתאם לגיל של אותו אדם
- בהתאם לאישיות שלו
אם אתם מכירים אדם הסובל לפנות לטיפול וסובל מהפרעות אכילה לכאן או לכאן, נסו להיות עבורו כתף, לברר עבורו לגבי הטיפול שיכול להתאים לו, לפנות לגורם מוסמך ולאדם מבוגר יותר כדי לטפל במצב כמה שיותר מהר. אל תשפטו את אותו אדם, אל תבקרו אותו, נסו להכיל, להקשיב, להיות חברים שלו.