למרבה הצער, המילה "אוטיסט" הפכה להיות כמעין קללה ששגורה בפיהם של הרבה מאוד אנשים, שככל הנראה לא יודעים אפילו מה היא ההגדרה של אוטיסטי. אוטיזם הוא שם כולל ורחב למגוון גדול של מצבים שונים, כאלה שמאופיינים במצב ל הפרעה התפתחותית כל שהיא, הפרעה שבסופו של דבר מקשה על האדם שסובל ממנה בקיום של אינטראקציות חברתיות שונות עם בני אדם אחרים. בשורות הקרובות, ריכזנו כאן מידע חשוב ורלוונטי על הנושא, מידע שיוכל להעלות בתקווה את המודעות למי הוא הוא אוטיסט. קריאה נעימה!
בתור התחלה – מה היא ההגדרה של אוטיזם?
אוטיזם, מהווה תופעה רפואית אשר מהווה שם כללי למצבים רפואיים רבים שמתאפיינים באחת או יותר מהפרעות התפתחויות שונות, כאלה שמפריעות לאדם לפתח קשרים חברתיים או קשים תקשורתיים למיניהם. אוטיזם, מופיע בדרגות התפתחות שונות, זאת כאשר לא ניתן יהיה כמעט להבחין במצבים שבהם ישנו אוטיזם בדרגת חומר קלה יחסית. הפרעות של אוטיזם, מתאפיינות בקשיים רבים לרכישת שפה, אקולליה, וכיוצא בזאת.
מה הם המאפיינים השונים של אוטיזם?
הביטויים השונים של אוטיזם מבחינה התפתחותית, הם ביטויים שניתן לראותם כבר בשנה הראשונה לחייו של תינוק מסוים, או לפחות במספר השנים הראשונות. הספרות הרפואית, מתארת מספר מקרים אפשריים שמעידים על כך שתינוק מסוים סובל מהתפתחות של אוטיזם בגופו:
- אותו התינוק חווה קשיים רציניים בהתפתחות כבר מגיל מוקדם מאוד.
- תינוק אשר מראה סימני התפתחות רגילים למדי, ורק בין 12 חודשים לבין 18 חודשים ראשונים למחייתו, מופיעים סימנים שונים של אוטיזם.
- התינוק מראה התפתחות רפואית תקינה בשנה הראשונה לחייו, ובשנה השנייה הוא חווה עצירה בהתפתחות, או במקרים רבים, נסיגה של ההתפתחות הקיימת.
התסמינים החשובים והבולטים שיכולים להעיד על אוטיזם ומחייבים עירנות והגעה לאבחון מקצועי
- שהילד לא מייצר קשר עין בזמן שהוא משחק או מדבר אתכם
- שלילד יש טון דיבור מונוטוני או שחסר לו צבע בקול
- שהשפה של הילד לא אופיינית לשפת הילדים, שהוא מדבר בשפה שהיא גבוהה מאוד
- שהילד מתקשה להביע את עצמו מבחינה רגשית וזה בא לידי ביטוי בשיח או בהבעות, למשל כאשר ילד מגיב בצורה שמחה לאירוע עצוב או להיפך.
- שהילד מתקשה להבין ולהביע כל מיני סוגים של רגשות בהקשרים שהם חברתיים.
- שהילד מתעסק בתחום אחד ספיציפי בצורה שהיא מוגזמת, קורא על תחום אחד ספיציפיים ואינו מביע עיניין בתחומים שהם מגוונים.
- כאשר לילד אין חברים באותו הגיל שלו או שיש לו מעט מאוד חברים.
- כאשר הילד לא מגיב למשהו שאדם אומר לו.
- כאשר הילד מתקשה לייצר אינטרקציות, להמציא משחקים, לשתף פעולה וכיוצא בזאת.
בנוסף, אם אתם ההורים מרגישים שלילד שלכם קשה, שהוא מביע את הקושי והתסכולים בבית בצורה חריגה, כדאי לבחון את הנושא לעומק.